Synonymá: mladá odroda, nemá synonymá
Pôvod odrody:
Noriu vyšľachtili v bývalej Výskumnej stanici vinohradníckej a vinárskej vo Veľkom Krtíši, prevádzka Opatovská Nová Ves kombinačným krížením odrôd Rizling rýnsky a Semillon. Zaregistrovaná bola v roku 2002.
Charakteristika odrody:
Je vhodná na výrobu odrodových, predovšetkým prívlastkových vín. Pre výrobu kvalitných vín je dôležitá vynikajúca aromatická zrelosť, dostatočná cukornatosť a vyrovnaný, skôr nižší obsah kyselín. Noria dozrieva v rovnakom období ako Rizling Rýnsky (v prvej polovici októbra) a je odolná proti zimným mrazom.
Charakteristika vína:
Vína z Norie v závislosti na terroir* sú harmonické s jemnými kyselinami a výraznou arómou pripomínajúcou najmä odrodu Semillon. . Vína z dobrých ročníkov sú vhodné aj na archiváciu..
Gastronomické odporúčania
Podobne ako Rizling Rýnsky je aj Rizling Vlašský ideálne víno pre chvíle pohody a pokoja . Jeho chuť oceníte predovšetkým v kombinácii so sladkovodnými rybami, ale aj bielymi mäsami, jemnými syrmi a zeleninovými špecialitami. Zrelé víno je vhodné aj k mastnejším mäsitým jedlám, naopak sladšie výbery k jemným dezertom. Optimálna teplota podávania je 11-12°C.
*terroir (fra) - kombinácia podnebia, topografie, klímy, pôdy a celej krajiny, ktorá udáva jedinečné vlastnosti
Ste starší ako 18 rokov?
Ľutujeme, musíte byť starší ako 18 rokov.