Synonymá: nemá synonymá
Pôvod odrody:
Devín je prvá uznaná slovenská muštová biela odroda, ktorá bola do Listiny registrovaných odrôd zapísaná v roku 1997. Vznikla v roku 1958 krížením Tramínu červeného s Veltlínskym červeno-bielym.
Charakteristika odrody:
Pre Devín je charakteristické, že nie je husto olistený, jeho výsadby pôsobia prevzdušnene a hrozno je viac vystavené svetlu a slnku. Zo všetkých u nás pestovaných odrôd dosahuje najvyššiu cukornatosť aromatických muštov, ktoré sú vo väčšine ročníkov vhodné na výrobu vín s prívlastkom.
Charakteristika vína:
Farba vína je slamovo-žltá, decentnej vôni Devínu dominujú korenisté tóny tramínu a muškátov. Nevtieravý medovkový opar so šupkami prezretého grepu, dobrá rovnováha primárneho a sekundárneho buketu, potešia každého milovníka vín z aromatických odrôd.
Gastronomické odporúčania:
Devínu vyhovuje kombinácia kuracích jedál v medovej glazúre so zemiakovými šúľancami. Vynikajúco chutí v spoločnosti bryndzových pirohov, jahňacieho stehna a tradičných slovenských bielych a jemne údených syrov. Prírodné sladké vína kombinujeme so špecialitami "sladkej kuchyne", domácou štrúdľou resp. s gaštanovým pyré. Ideálna teplota na podávanie je 10-12 °C
Ste starší ako 18 rokov?
Ľutujeme, musíte byť starší ako 18 rokov.