Chateau Selešťany®

Tramín červený 2019

Kategória: Biele vína

Synonymá: Gewürztraminer, Roter Traminer, Savagnin rosé, Piros tramini, Gentil Rose (Fr), Termeno Aromatico  (It) 

Chateau Selešťany®
Tramín červený 2019, 0,75 l
Cena s DPH
Cena bez DPH 6,83€
DPH 1,37€
Počet kusov +
Tramín červený 2019

Tramín červený

kráľ slovenských vín

Pôvod odrody:
Tramín patrí k najstarším kultúrnym odrodám, podľa všetkého bol pestovaný už v starom Ríme pod názvom Vitis aminea. Vznikol pravdepodobne voľným krížením s lesným viničom a podieľal sa na vzniku ďalších klasických európskych odrôd viniča. U nás je právom považovaný za Kráľa slovenských odrodových vín, je to vzácna odroda, ktorá neposkytuje nadmerné úrody. Slovenské tramíny získavajú pravidelne skvelé umiestnenia na medzinárodných súťažiach. 

Charakteristika odrody:
Je stredného vzrastu, má husté olistenie a je náročný na intenzívne ošetrenie listovej plochy. Má dobrú odolnosť voči mrazu, avšak úrody zvyknú byť veľmi kolísavé. Bobule sú malé, so šedo-červenou silnou šupkou, vysokým obsahom korenistých látok a nižším obsahom kyselín. Vďaka pestovateľskej náročnosti patrí u nás medzi menej rozšírené odrody, avšak teší sa veľkej obľube konzumentov.

Charakteristika vína:

Farba je svetlo zelenožltá až zlatožltá, vôňa je silná, plná a korenistá Chuť je plná, extraktívna, aromatická až korenistá, ale lahodná, zanechávajúca dlhotrvajúci chuťový vnem na jazyku. Prednosti Tramínu sa u nás využívajú na prípravu kvalitných akostných vín, ktoré dosahujú fľašovú zrelosť v rozpätí od 2 do 5 rokov, ako aj na výrobu prívlastkových vín s fľašovou zrelosťou od 4 do 12 rokov. 

Gastronomické odporúčania:

Tramín červený odporúčame k niektorým špeciálnym úpravám hydiny (v kombinácii s ovocím), k jedlám z ázijskej kuchyne , jedlám s kari korením, k pečenému úhorovi, k jemným, málo aromatickým syrom, syrom s bielou plesňou, alebo k ťažším predjedlám ako napríklad ku kačacej a husacej pečeni. Vo Francúzsku sa podáva k "Foie gras". Ideálne vyznie v kombinácii s paštétami alebo pernatou divinou. Sladšie výbery je možné podávať ako aperitívy, hodia sa aj k syrom s modrou plesňou, prípadne na záver stolovania k sladkým dezertom, alebo len tak na zamyslenie a vychutnanie. Podávame pri teplote 8 až 11 stupňov.

Používame cookies aby sme pre vás zabezpečili ten najlepší zážitok z našich webových stránok. Ak budete pokračovať v používaní tejto stránky budeme predpokladať, že ste s ňou spokojní. Ok

Ste starší ako 18 rokov?

Ľutujeme, musíte byť starší ako 18 rokov.